Klimatvandra med forskare och konstnärer

Ulrika Oredsson – Publicerad den 11 juni 2018

A generic square placeholder image with rounded corners in a figure.
Bildtext proin porttitor auctor augue a aliquet risus dignissim at. Foto: Förnamn Efternamn

Den 17 juni anordnas den första i en serie klimatvandringar i Kristianstads vattenrike. Vandringen är ett samarbete mellan konstnärer och forskare. Klimatforskaren, Johannes Stripple, är en av arrangörerna.

Vad ska ni göra under själva vandringen?
- Vi går en slinga på cirka 5 km i Kristianstads vattenrike och passerar platser, som exempelvis vallar och deponier, som på olika sätt säger oss något om människans relation till naturen, både historiskt och i ett framtidsperspektiv. Under vandringen sker flera samtal mellan forskare och konstnärer som på olika sätt ska få oss att reflektera.

En underrubrik

Varför just i Kristianstads vattenrike?
- Området ligger redan nu under havsnivå och är därmed ett intressant exempel att utgå ifrån. Havsnivåstigningen sker globalt men för att kunna ta det till sig kan vi behöva studera lokala exempel och se vad som sker i vår egen närmiljö för att agera.

En underrubrik, nivå 3

Varför har du som klimatforskare valt att arrangera en klimatvandring tillsammans med konstnärer?
- Jag är inspirerad av konst som metod för att undersöka olika företeelser och relationer. Konst är ett sätt ställa frågor som får oss att tänka till och känna efter.
-Vandringarna blir ett sätt att låta de som är intresserade vara med och diskutera miljöproblematiken. För mig är det ett sätt att arbeta tvärvetenskapligt, där vi kan skala bort mycket av den retorik och jargong som lätt tar lusten från tvärvetenskaplig nyfikenhet.

En underrubrik igen

Vad kommer det konstnärliga inslaget i vandringen att bestå av?
- Vandringarna i sig är ett konstnärligt grepp som tar utgångspunkt i platsens betydelse. Vandringen är genomtänkt och producerad på att sätt som liknar hur en museipedagog arbetar med möten mellan människor, objekt och en viss historia. Under vandringarna kommer vi även att samla in material i form av ljud, bilder och berättelser som kommer att användes till en utställning.

Vad är det ni vill förmedla till vandrarna?
- Vi hoppas att vandringarna skall inspirera folk att reflektera över besvärliga situationer som klimatförändringarna kan komma att innebära på nära håll.

Läs mer om vandringarna

Sidansvarig: Anna.Annassdotter@lu.se  |  2018-05-12

Johannes Stripple

Johannes Stripple

Johannes Stripple är docent i statsvetenskap med inriktning mot miljö- och klimatpolitik. Johannes har studerat många olika aspekter av hur samhället hanterar klimatutmaningen.

Läs mer om Johannes Stripple

Caroline Mårtensson

Caroline Mårtensson

Caroline Mårtensson är konstnär, initiativtagare och projektledare för klimatvandringarna i Kristianstads vattenrike.

Intresserad av forskning och samhälle? Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 4800 forskare.